opgezette-buik-foodglamour3

Een opgezette buik is allesbehalve leuk. Zeker nu de zomer dichtbij is. Wanneer je te veel of iets verkeerds hebt gegeten of je lichaam gewoon veel vocht vasthoudt. Ik weet hier helaas alles van. Daarom ga ik een paar tips delen die mij altijd erg helpen wanneer dit weer gebeurd!

Wanneer ik iets te veel of iets verkeerds heb gegeten ben ik zeker een paar uur voorzien van een opgezette gevoelige buik. Het eten wil niet meer zakken, ik krijg buikpijn en voel me absoluut niet meer fit. Dit is zo vervelend als je de deur uit moet of een afspraak hebt! Wat kun je doen om dit te voorkomen en verminderen?

  1. Stop even met eten! Het klinkt heel logisch, maar toch ben je vaak geneigd iets te nuttigen om het te verhelpen. Zoals (gedroogd) fruit of sapjes. Gun je maag en darmen zo veel mogelijk rust. Je valt echt niet neer wanneer je een paar uurtjes niet eet. Dit geeft je lichaam wat meer de ruimte en rust om alles netjes een plekje te geven. 
  2. Drink!  Je lichaam reinigen en hydrateren is altijd goed, ook wanneer je er geen zin in hebt. Water en de juiste thee kunnen helpen, zoals groene thee en verse gember in je thee. Gember heeft een hele reinigende werking voor je lichaam en kan afvalstoffen helpen afvoeren. Knoflook heeft ook een hele gunstige werking wat betreft afval te helpen afvoeren. Knoflookthee gaat me iets te ver, maar een klein beetje extra door m’n eten of supplementen zijn prima te doen.ginger
  3. Blijf lopen of staan   Ik merk altijd wanneer ik ga liggen de klachten soms erger lijken te worden. Misschien is het de horizontale positie die niet goed is voor je spijsvertering? Wat ik wel weet is dat als ik blijf lopen, wandelen of staan, mijn eten wat sneller zakt. Dus doe bijvoorbeeld direct na een maaltijd de afwas of ga een stukje lopen. Al sta je alleen maar op de grond. Dit kan het probleem sneller verhelpen.
  4. Pas je voeding aan Bepaalde voedingsmiddelen en de combinatie hiervan kunnen je spijsvertering vertragen en je een opgeblazen gevoel geven. Ik merk dit bij bijvoorbeeld een bakje kwark. Dit valt echt als een baksteen op mijn maag en blijft daar dan lekker lang zitten wanneer het eten weer niet zakt. Laat (bewerkte) zetmelen staan zoals: tarwe, witte rijst, andere koolhydraatrijke melen en producten met gluten. Vooral tarwe is erg moeilijk om te verteren voor je lichaam. Zuivelproducten kunnen ook erg lastig te verteren zijn en kunnen darmkrampen veroorzaken. Suiker en zoetstoffen zeker niet doen. Vooral zoetstoffen als bijvoorbeeld sorbitol, xilitol, fructose en aspartaam kunnen je darmen helemaal van streek maken. Geen kauwgom dus! Gist, te veel foute vetten en alcohol kun je ook beter even vermijden.
  5. Voor het slapen niet eten Vaak wordt gezegd dat je 2 uur voor het slapen niet meer moet eten. Ik maak daar 4 uur van. Het wordt bijna niet meer verteerd en die energie heb je toch niet meer nodig ‘s avonds. Neem een flink ontbijt, een medium lunch en een mager diner. Dit werkt voor mij perfect!
  6. Zoek een koele omgeving op Dit klinkt als een rare tip. Eten blijft brandstof om je lichaam goed te laten functioneren maar ook om je warm te houden. Wanneer je in een koelere ruimte bent zal je spijsvertering en stofwisseling toch wat harder moeten werken om je lichaam warm te houden. Ik merk dan ook dat mijn opgezette buik wat sneller zakt.
  7. Eet zo veel mogelijk groenten! Maar pas op met rauwe groenten. Maak lekkere shakes van bijvoorbeeld paksoi, andijvie, komkommer, courgette, wortels, bieten, spinazie en bleekselderij. Maar broccoli, ui, prei, bloemkool, kool en spruiten bijvoorbeeld, kun je beter niet rauw eten. Dit kan te heftig zijn. Ik krijg daar nare krampen van. Kook de groeten bij twijfel.
  8. Voorkom verstopping Ook hierdoor kun je erg veel klachten krijgen. Pijnen, moeheid, vocht vasthouden, hoofdpijn en natuurlijk een opgezette buik. Ik krijg altijd dezelfde dingen te horen; Eet je nooit een kiwi? Een lauw glaasje water op een nuchtere maag, succes gegarandeerd! Of nog leuker, eet wat meer volkoren producten.. Dit zijn nuttige adviezen voor als je elke dag bij de Mc Donalds eet en je afvraagt waarom je zo vaak niet naar de wc kan. Maar voor mensen die gewoon netjes gezond eten en veel drinken is dit een serieuzer probleem. De tips die ik mee kan geven zijn: Laat je vitaminewaarden in je bloed eens controleren. Het kan zijn dat je een tekort hebt aan vitamines. (Wat ook weer veroorzaakt kan worden door een slechte opname in je darmen). Het probleem kan ook hormonaal zijn, dit is ook een goed idee om te laten checken. Lijnzaad en psylliumvezels opgelost in water kunnen soms helpen. Goede darmbacteriën toevoegen. Blijf vooral water drinken. Eet zo min mogelijk zetmelen en suikers. Eet geen 20 pruimen of andere gedroogde vruchten als dit toch geen effect heeft.
  9. Buikspieren sterker maken Wanneer je sterkere buikspieren hebt, kan dit ook weer een gunstig effect hebben op je spijsvertering. Dit kan heel goed helpen wanneer je vaak kampt met buikklachten.
  10. Diner voor 6 uur Probeer je avondeten zo vroeg mogelijk te eten. Tussen 5 en 6 uur vind ik optimaal. Zo heeft je maag genoeg tijd om alles goed te verteren en heb je minder kans op een avonddip. Zo wordt de kans op een opgezette buik minder. Ook helpt dit je makkelijker gewicht te verliezen.

broccoli copyright foodglamour.comDit waren mijn tips! Als je zelf goede tips hebt laat vooral een reactie achter!

 

Foodglamour
Written by Foodglamour

Leave a Comment