vegan-only,-veganistisch,-food,-glamour,-foodglamour,-recepten-groenten-fruit

Vegan, of veganistisch eten, wat is het eigenlijk? En nog belangrijker waarom zou je het doen? Er zijn heel veel mensen die dit doen. Omdat ze zich er beter bij voelen, om ethische redenen of bijvoorbeeld om af te vallen. Ik ga de aankomende week compleet vegan eten. Ik zal elke dag een artikel plaatsen met mijn ervaringen en natuurlijk lekkere recepten. Is het moeilijk? Wat merk ik ervan? Ik ben ontzettend benieuwd!

Veganisme: Wat houdt het in?

We weten allemaal dat vegetariërs geen vlees en vis eten. Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten. Producten zoals eieren, zuivel, honing laten zij dus naast vlees en vis ook staan. Ook andere producten buiten voeding zoals wol, bont, zijde en bepaalde cosmetische producten met dierlijke ingrediënten.

Waarom kiezen mensen voor een veganistische levensstijl?

Het kan te maken hebben met gezondheid en gewicht, streven naar een milieubewuster leven of andere ethische redenen. Veel mensen voelen zich bij een veganistisch dieet een stuk beter. Ze dragen voor hun gevoel zo een extra stukje bewustheid en verantwoordelijkheid mee in de maatschappij. Ik kan dit best goed begrijpen.

Wat mag je dan nog eten?

Het lastige van een vegan dieet kan variatie zijn en hoe je het juiste aantal calorieën/energie binnen krijgt. Het is meer dan alleen groenten en fruit natuurlijk. Daar krijg je gewoon niet genoeg energie uit. Het is dus noodzaak om hier een goede balans in te vinden. Zo heb je noten, kokosnoten, zaden, vette of koolhydraatrijke vruchten als avocado, kikkererwten en banaan. Veel groene bladgroenten, fruit, niet-dierlijke olieën en zelfs graanproducten. (Die moet ik helaas even laten als er gluten inzitten). Met een vegan dieet wordt je echt gedwongen om creatief te worden met eten. Je wil toch wat lekkers eten, maar je houdt maar heel weinig over natuurlijk.

mosselen,-tomaten-creme-saus,-food,-glamour,-foodglamour,-groenten,-recept-25

Mijn vegan week

Ik vind het ontzettend knap om 100 procent veganistisch te zijn en te blijven. Ik heb er heel veel respect voor. Ik heb het vaker geprobeerd maar ik heb het nog nooit zo lang volgehouden. Ik vind vis, vlees en ei veel te lekker! Bont heb ik nog nooit gekocht of gebruikt in mijn leven. Gelukkig, want ik vind de bont industrie echt afschuwelijk. (De vlees en zuivelindustrie is natuurlijk ook niet helemaal zuiver, verre van). Maar wol, leer en dierlijke cosmetische producten gebruik ik wel. (Op dieren testen vind ik ook afschuwelijk en daar probeer ik heel erg op te letten).

Deze week ga ik bloggen over mijn ervaringen met het dieet en ik ga zo creatief mogelijk recepten maken. Ik weet dat een week natuurlijk weinig zoden aan de dijk zet betreft je gezondheid. Behalve dat het als een milde detox kan werken. Misschien zet ik het nog wat langer door. Maar het is wel even een leuk experiment om bewuster te worden van wat je elke dag in je mond stopt. Ik vind dat je alles gewoon een keer moet proberen, om er pas daarna een mening over te kunnen vormen.

De aankomende week komen er dus alleen vegan recepten online! Ben jij ook benieuwd naar deze leefstijl? Houdt dan Foodglamour goed in de gaten de aankomende week! Of nog beter.. Doe mee! : )

Vragen of operkingen? Laat vooral een comment achter!

 

Foodglamour
Written by Foodglamour

  3 reacties

 1. Kevin van Hamburg juli 27, 2015 at 9:37 PM Beantwoorden

  Mag ik vragen waarom je over gaat tot veganistisch eten? Wat is de achterliggende gedachten? Ik denk dat je voor het detox gevoel wat langer door moet gaan. Toen ik veganistisch ging eten begon de “detox” pas in/na week 2 en was pas na week 4 over.. Merkte toen wel echt hoe bizar veel troep ik eigenlijk at :-). Succes!

  • Foodglamour
   Foodglamour juli 27, 2015 at 11:33 PM Beantwoorden

   Ik wilde het graag eens proberen. Kijken wat het voor effect heeft, of het lastig is om vol te houden en of je nog leuke maaltijden kunt maken als je nog beperkter bent. Ik vind van wel!

   Goed dat je ook veganistisch eet! Je hebt helemaal gelijk. Een weekje is natuurlijk niet lang genoeg. Ik zet het daarom stiekem nog even door. : ) Je kunt hier ( http://foodglamour.com/eetdagboek-vegan-dag-7/ ) wat uitgebreider lezen hoe de week is verlopen. Bedankt voor je reactie en jij ook succes!

 2. Ton december 16, 2018 at 5:38 PM Beantwoorden

  Dag Foodglamour, wat goed dat je veganistisch eten aandacht geeft. Ik hoop dat je het hebt volgehouden (lees nu pas je blog…. :/). Mij lukt het inmiddels een jaartje of vijf, na 30 jaar vegatarisme. Mij leek het destijds ook een sprong in het diepe, ook ik vind/vond zuivel etc. (erg) lekker, maar de ellende en nadelen erachter sterkten me in de overtuiging. En nu blijkt het vrij makkelijk vol te houden. Je kunt heerlijk plantaardig eten, en het is ook nog eens gezond en veel beter voor het milieu.

Leave a Comment