vegan,-eetdagboek,-food-glamour,-glamour,-food,-foodglamour,-recept,-paleo

De laatste dag, een hele week 100% vegan eten zit erop. Een hele nieuwe ervaring en ontdekking. Wat zijn de positieve en negatieve kanten geweest? Heb ik ervan geleerd? Jazeker!! Lees gauw verder!

Een week is natuurlijk te kort om een legitieme mening te vormen over een veganistische leefstijl. Je leert het voedingspatroon wel goed kennen in zeven dagen. Zoals wat je mist, wat je goed afgaat of wat in jouw ogen te extreem kan zijn. Ik zal het even duidelijk proberen te vertellen wat de ‘pros’ en ‘cons’ zijn van dit dieet. (Zoals ik het heb ervaren althans).

De positieve kant van veganisme:

Ik heb veel veganisten gesproken de afgelopen tijd. Wat ze allemaal gemeen hadden was een ontzettend positieve mening naar wat veganistisch eten voor je lichaam doet. Ze voelen zich herboren! Dit is natuurlijk reuze interessant, waar komt dat precies door? Dierlijke producten schrappen is gewoon extreem drastisch. Natuurlijk hoor je daar wat van te merken.

Ten eerste krijg je veel minder verzadigde (slechte) vetten binnen omdat je plantaardig eet. Dit betekent dat je over het algemeen minder calorieën binnenkrijgt en ‘schonere’ vetten nuttigt. Dit kan goed helpen tegen ziektes, darmklachten, hart en vaat problemen, kanker en bijvoorbeeld een te hoog cholesterol. Hartstikke goed! Daarnaast krijg je ontzettend veel vitamines, mineralen en antioxidanten binnen omdat je toch een beetje gedwongen wordt de juiste keuze te maken. Veel verse groenten, noten, zaden en fruit reinigen je lichaam. En laten we boven alles niet vergeten dat je dierenleed tegengaat! Ook het milieu heeft er baat bij.

Wat heb ik deze week ervaren?  Variatie in mijn voeding! Ik heb veel nieuwe recepten en voeding ontdekt. Ik had bijvoorbeeld nog nooit tempeh gegeten of geëxperimenteerd zonder ei te gebruiken. Je wordt dus heel creatief. Ik heb weer veel groenten opnieuw leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen ‘comfort voedsel groepje’. Zo noem ik het altijd. Het eten dat je gewoon vaak eet en door en door kent. Vegan eten zorgt ervoor dat je dit groepje verlaat en weer een nieuw groepje gaat vormen. Dat kan heel positief zijn! Het minder (dierlijk) vet eten merk je ook. Ik zat anders vol van de maaltijden. Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven maar het lag wat minder zwaar op mijn maag. Daarnaast heb ik gemerkt dat de boodschappen wat goedkoper waren. Ja echt! Vlees en visproducten zijn gewoon duur. Ik at veel biologisch, dat loopt zeker op in de prijs.

De negatieve kant van veganisme:

Een vaak besproken onderwerp onder veganisten is nutriënten en vitaminegebrek. Het is moeilijker om aan goede proteïnebronnen te komen. Bijvoorbeeld vitamine B-12 (een hele belangrijke!). Wanneer je geen goede basis of balans hebt in je voeding kunnen deze gebreken zich uiten in kwalen. Haaruitval, broze nagels, botten en tanden. Dat is een duidelijk teken van vitaminegebrek. (Ik heb hier jarenlang ervaring mee gehad. Vanwege een te trage schildklier. Toen heb ik een paar maanden vitamine B-12 injecties gekregen. Dit hielp zeker, maar is niet te doen een leven lang).

Sociaal gezien blijft vegan eten ook lastig. Het wordt niet begrepen of je krijgt de hippie-stempel. Je bent overdreven en zelfs vervelend. Hoe moet je koken voor een veganist? Waar neem je een veganist mee naartoe als je hem/haar uit eten wilt nemen? Dit is natuurlijk heel naar en ik hoop dat er in de toekomst wat meer erkenning en bewustheid is voor deze leefstijl.

Voor de rest kun je ook heel ongezond eten als veganist. Chips, brood, suiker en patat zijn ook vegan! Dit heb je bij elk dieet. Als paleo-eter weet ik ook dat overdaad schaadt. Bij het paleo dieet is dit bijvoorbeeld te veel vet, zoet en zout. Toch kun je als veganist jezelf ook te pletter eten aan ‘junkfood’. Maar wat me het meest opvalt is toch het gebruik van zetmelen. Brood, rijst, pasta, quinoa, boekweit, maismeel etc. Dit is allemaal vegan, maar toch zijn dit niet de beste voedingsmiddelen voor je lichaam. Ze vullen, maar voeden minder. Brood, witte rijst en maismeel helemaal. Met mate oke, maar zorg altijd dat deze producten bijzaak blijven. Je bloedsuiker stijgt met koolhydraatrijke middelen weer onnodig net als bij suiker.

Wat heb ik deze week negatief ervaren?  Gebrek aan keus bij haast. Wanneer ik alle tijd had was er geen probleem. Maar bij haast moet je toch je ontbijt, lunch of diner gepland of van tevoren bereid hebben. (Zeker wanneer je dus geen brood, rijst e.d. eet).

De zetmelen. Ik kan heel moeilijk omgaan met bloedsuiker pieken en dalen. Ik krijg heel snel last van mijn darmen bij overbelasting. Met iets te veel zetmeel krijg ik daar al last van. Mijn ideale dieet zou eigenlijk een combinatie zijn van vegan en paleo. Maar dan wordt je echt een aap. Dat is gewoon heel moeilijk. Dat wordt nog lastiger dan vegan eten. Helemaal voor een langere tijd. Ik blijf zoeken!

Sociaal eten is gewoon lastig, punt. Voor de rest mis ik ei gewoon te erg. Vlees en vis kan ik makkelijk missen. Zuivel at ik niet dus mis ik dat ook niet. Maar ei!!! Oh wat mis ik ei.

Ontbijt

Ik heb de avond ervoor vegan karamel chocolade notenrepen gemaakt. Ze waren heeeeerlijk!! Maar het blijven energierepen. Dus eet je hier niet te pletter aan wanneer je heel de dag stilzit. Het recept komt binnenkort online!

paleo-vegan-nut-bars,--notenreep,-energiereep,-karamel,-chocolade-recept,-foodglamour,-food-glamour-6

paleo-vegan-nut-bars,--notenreep,-energiereep,-karamel,-chocolade-recept,-foodglamour,-food-glamour-7

Lunch

The pink salad! Ik heb zoveel energie binnengekregen van de ontbijtreep dat ik nu voor een frisse luchtige salade wilde gaan. Ik heb alle roze fruitsoorten gemixt met rucola en tomaat. Aardbeien, frambozen, granaatappel en kersen. Daar op een frambozendressing (een handje gepureerde frambozen met een scheutje kokosmelk en agavesiroop). Hoe mooi ziet dit eruit??
pink-salad,-roze-salade,-vegan,-paleo,-food-glamour,-food,-glamour,-foodglamour-2

Diner

Aubergine uit de oven met pittige tempeh reepjes en sesamzaad. Ik heb voor het eerst in mijn leven ‘tempeh’ gebruikt. (Bedankt voor de tip Mignon!) Ik moest echt even wennen aan de smaak en textuur. Ik heb besloten de tempeh stevig te kruiden met zout, peper, knoflook, kurkuma, paprikapoeder, speculaaskruiden, kaneel, agave en komijnzaad. Een beetje de shoarma richting op qua smaak. Ik vond het heerlijk! Ik plaats het recept hiervan ook snel! Aubergine,-tempeh,-gekruid,-oven,-recept,-vegan,-diner,-paleo,-foodglamour,-food,-glamour

Conclusie

Deze week is echt leerzaam geweest. Ik raad dit iedereen aan om gewoon eens een weekje te proberen. ‘Don’t knock it till you try it’. Je komt zoveel te weten en waardeert voeding des te meer. Ik ga hier zeker een deel van meenemen naar mijn eigen voedingspatroon. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik denk dat ik vlees even een tijdje opzij zet. Voor speciale gelegenheden misschien. Vis… Hmm misschien eet ik af en toe nog wat vis. Maar ei wil ik terug! Het gemis is te groot. Maar dan wel zo biologisch mogelijk!

Foodglamour
Written by Foodglamour

  3 reacties

 1. Anneke juli 26, 2015 at 1:34 PM Beantwoorden

  Duidelijk geschreven en zeer informatief Mariska. Bedankt voor de informatie. Ik overweeg zelf namelijk ook om meer de veganistische kant op te gaan.

  Groetjes, Anneke

  • Foodglamour
   Foodglamour juli 26, 2015 at 2:08 PM Beantwoorden

   Graag gedaan Anneke en bedankt!

 2. Petra maart 16, 2016 at 2:26 PM Beantwoorden

  Hai Mariska,

  Een leuk en helder verhaal! Ik herken het ook heel goed. Ik eet ayurvedisch. Ik beweeg rustig heen en weer tussen paleo en vegan en vegetarisch. Ik herken de klachten bij meer graneninname bij vegan en het zoeken naar eiwitbronnen. In de winter eet ik wel vlees, kip en vis omdat het meer verwarmend is en kalorieen toevoegt. Ook heb ik gemerkt dat als ik meer gekiemde, dus voorbewerkte peulvruchten toevoeg, en vlees weglaat, de peulvruchten goed verteerd worden en een gelijkmatiger bloedsuikerspiegel geven (half eiwit half koolhydraten). Ayurvedisch wil zeggen ik eet gevarieerd, in balans, ik geef het lichaam wat het vraagt, per seizoen. dus wel ook ei waar wel b12 in zit. weinig rood vlees, alleen in de herfst en winter, goed gestoofd. Veel groenten, vers fruit apart van de andere voeding. In het voorjaar meer rauwkost en salades. In de winter weinig zuivel, dan meer noten en zaden en pitten. in het voorjaar wat verse geitenkaas en schapenkaas. In de zomer meer fruit, verkoelend en zoet.

Leave a Comment