Zonnebrandcreme,-gevaarlijk,-foodglamour,-jeroen-van-lelieveld,-sunscreen-dangerous

Je zult het vast wel eens hebben gehoord dat zonnebrandcrème niet helemaal risicovrij is. Het is een onmisbaar product dat ons zou moeten beschermen tegen de schadelijke uv-stralen. Dit doet het ook zeker, maar helaas is het goedje alles behalve veilig..

Nu de temperatuur stijgt, stijgen ook weer het aantal huidkanker diagnoses. Deze aantallen blijven maar stijgen. Is de zon veranderd? Of is onze huid veranderd? We smeren er op los met onze zonnebrandcrèmes om veroudering, zonnebrand en huidkanker te voorkomen. Wat doen we fout?

De zon veroorzaakt helemaal geen kanker als je hier goed mee omgaat.
Maar is juist essentieel voor onze gezondheid. Vitamine D is belangrijker voor ons dan we denken. Je botten en tanden zullen dan ook sterk blijven. Zonnen met mate kan juist de kans op kankers verminderen. Bijvoorbeeld 20 minuten. Bouw dit op totdat je huid steeds meer went aan de zon. Overdaad schaadt natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat we dagen lang op het strand ‘bakken’ voor dat gewilde kleurtje. Dan is het risico op verbranding en veroudering natuurlijk hoog. Een verbrande huid moeten we absoluut vermijden. Draag meer kleding, een hoedje en zoek de schaduw op. Deze informatie was me gelukkig al bekend.

strand-foodglamour

Maar waarom zijn zonnebrandcrèmes zo ongezond? 
De ‘Environmental Working Group’ (EWG) heeft meer dan 2000 zonnebrandcrèmes en meer dan 257 merken getest. Ze hebben ontdekt dat meer dan 75% van deze crèmes giftige chemicaliën bevat, die het risico van kanker en andere kwalen ontzettend verhogen. Yikes!

Sommige ingrediënten kunnen in het bloed worden opgenomen en giftig zijn. Sommige laten vrije radicalen van de zon je huid binnen komen, verstoren je hormoonbalans en velen veroorzaken allergische reacties/irritaties. De FDA (food and drug administration) heeft geen strenge veiligheidsnormen voor zonnebrandcrème ingrediënten vastgesteld. De SPF-factor vertelt je alleen hoe effectief een zonnebrandcrème tegen UVB-stralen is die zonnebrand veroorzaken.

Wat ook een grote boosdoener is, is dat je denkt goed beschermt te zijn omdat je huid niet rood verkleurd. Maar er wordt wel degelijk schade aangericht, die niet zichtbaar is. Daarom gaan we massaal langer zonnen omdat het ‘veilig’ lijkt te zijn. Maar de meeste zonnebrandcrèmes beschermen je absoluut niet volledig.

Lijst van onveilige, Toxische chemicaliën in zonnebrandcrème:
Blijf weg van deze chemicaliën! Gebruik ze ook zeker niet op kinderen.

  • Para aminobenzoëzuur
  • octyl salicyclate
  • Oxybenzone
  • Cinoxate
  • Dioxybenzone
  • fenylbenzimidazool
  • Homosalaat
  • Menthyl anthranilaat
  • Octocryleen
  • Methoxycinnamaat
  • Parabenen
  • Zonnebrandcrème ingrediënten oxybenzone, methoxycinnamaat en PABA zijn oestrogene stoffen die in verband gebracht worden met kanker.

zonnebrandcremes

Wat kun je dan wel gebruiken?
Kleding blijft de beste manier om jezelf chemicaliënvrij te beschermen. Blijf wel smeren, maar gebruik zonproducten die de uv-stralen weerkaatsen. Zonnebrandcrèmes die als beschermend ingrediënt zinkoxide of titaniumdioxide bevatten zijn natuurlijker en minder schadelijk. Mits ze geen extra schadelijke ingrediënten bevatten. Deze weerkaatsten het licht en schermen het zonlicht dus af voor je huid. Ik heb hier een paar producten opgezocht die veiliger zijn in gebruik.

(De juiste voeding kan je huid ook een natuurlijke lichte(!) bescherming geven. Zoals rode wijn, bessen en druiven. Zalm en visolie, groene en witte thee, wortelen, pompoenpitten, amandelen, asperges en rode paprika). Nogmaals, bouw het langzaam op. Zodat je huid haar eigen bescherming kan vormen.

loveaurtizonaveneearthline

 

Bronnen: http://www.ewg.org/ Dr. Axe /Foto

Foodglamour
Written by Foodglamour

    6 reacties

  1. Lisa juni 29, 2015 at 10:10 AM Beantwoorden

    Ik gebruik altijd het merk Louis Widmer, die is ook heel fijn!

    • Foodglamour
      Foodglamour juni 29, 2015 at 10:15 AM Beantwoorden

      Goede tip dankjewel!

  2. A Van den Berg juni 30, 2015 at 4:00 PM Beantwoorden

    Wat een onzin!
    Zonnebrand is gewoon super belangrijk, en door bakken in de zon veranderen je cellen wat KANKER als gevolg heeft!
    Ga anders even langs bij het ziekenhuis in Amsterdam ( AVH )
    en vraag daar om ECHTE informatie!!!!!
    Zon artikel is kan gewoon niet en zo zorg je dat mensen JUIST ziek worden!!!!

  3. Lisa juni 30, 2015 at 9:11 PM Beantwoorden

    Cheezz er staat toch dat ze andere producten wel aanraad? En ook dat je niet moet bakken in de zon. Ik gebruik Louis Widmer zonnebrandcrème zonder chemische filters. Dat is gewoon beter!

    • Bakker juli 7, 2016 at 9:39 AM Beantwoorden

      Ik heb louis widmer kids 50 +
      En daar zitten ze ook allemaal in
      Aqua, Octocrylene, Cyclopentasiloxane, Dibutyl Adipate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Salicylate, C12-15 Alkyl Benzoate, Titanium Dioxide (nano), Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butylene Glycol, Polysilicone-15, Lauroyl Lysine, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Arginine, Bis-Ethylhexyl Hydroxydimethoxy Benzylmalonate, Galactoarabinan, Isostearic Acid, Sorbitan Sesquioleate, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Phenoxyethanol, Cetyl Ricinoleate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Silica, Glyceryl Caprate, Magnesium Sulfate, VP/Hexadecene Copolymer, Cera Alba, Magnesium Stearate, Dimethicone, Disodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Aluminum Tristearate, Tocopherol, Pantolactone. (FVN100220.0035)

  4. Arianne juli 1, 2015 at 3:15 PM Beantwoorden

    De zon veroorzaakt weldegelijk kanker! UV-straling kan er voor zorgen dat er in je DNA een bepaalde brug ontstaat die er niet niet hoort, het wordt nagenoeg altijd hersteld maar hoe vaker het fout gaat hoe groter de kans dat het een keer over het hoofd wordt gezien en dus een mutatie in je DNA blijft zitten. met een mogelijk gevolg tot kanker. Daarnaast is het sowieso al bekend dat verbranding, zeker voor je 16e, het risico op huidkanker vergroot. Tot slot moet je wel relatief kijken, er bestaan steeds meer specialistische methoden om huidkanker vroeg te diagnosticeren, wat vroeger nog helemaal niet kon of amper bekend was. Daarmee wordt dus ook eerder en meer kanker opgespoord dan voorheen.
    Dit is natuurlijk allemaal los van hoe een zonnebrand er uit ziet! Waarschijnlijk is het sowieso beter om dat niet te smeren als er chemische middelen in zitten die schadelijk zijn. Maar let dan ook op de gewone cremes en lotions die je opsmeert, daar zitten o.a. ook ontiegelijk veel parabenen in!
    Dus als je wilt haal dan ff die zin ‘de zon zorgt helemaal niet voor kanker’ weg en lees je eens in in goede informatie.

Leave a Comment