suiker-gif-suikervrij-foodglamour

We worden dagelijks verleid met suikers in alle vormen en kleuren. Het wordt letterlijk overal in toegevoegd. Zelfs in producten waar je het niet van verwacht. We weten allemaal dat het niet goed is voor ons lichaam. Maar waarom niet? Wat kun je nog wel eten? Deze informatie is voor velen gelukkig al bekend, maar ik wil het toch nog even duidelijk op een rijtje zetten.

Je bloedsuikerspiegel en vetopslag

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel glucose zich er in je bloed bevindt. Dit kun je illustreren als een lijn. Het is belangrijk om die lijn zo stabiel mogelijk te houden. Wanneer we suiker eten stijgt onze bloedsuikerspiegel. Er onstaan dan pieken. (Dit gebeurd ook wanneer je ander koolhydraatrijk voedsel eet. Zoals meel, brood, rijst en aardappelen).  Op dat moment wordt er insuline aangemaakt. Ook de hormonen cortisol en adrenaline. Deze twee hormonen zorgen voor gewichtstoename en vetopslag. Wanneer er pieken ontstaan krijg je ook diepe dalen. Dan kun je te maken krijgen met moeheid, depressie en nog meer honger. Vet wordt dan ook opgeslagen. Een normale boterham veroorzaakt al een stijging.

bloedsuiker-foodglamour

Snellere veroudering en ziektes

Suiker tast ook de elasticiteit van de huid aan waardoor er eerder rimpels kunnen ontstaan. Het is dan ook wel eens aan iemands gezicht af te lezen wanneer deze persoon veel suiker consumeert. We weten ook allemaal dat er enge ziektes op de loer liggen zoals diabetes, hart en leverziektes, kanker en obesitas. Suiker speelt hier ook weer een belangrijke rol in.

Amerikaanse professor en arts ‘Robert Lustig‘ noemt suiker dan ook een chronisch gif. Je zal geen acute gevolgen merken, maar die uiten zich hoe dan ook later in je leven.

Gevaarlijke verslaving

Ken je dat gevoel, dat je plotseling zin krijgt in iets zoets? Meestal op vaste tijdstippen ook. Dan is er al sprake  van een suikerverslaving. Je merkt dit pas wanneer je stopt met zoetigheid. Eetverslavingen hebben ook een grote link met suiker. Zetmelen worden in je lichaam immers ook omgezet in suikers. Dit zorgt ervoor dat je blijft eten. Met alle gevolgen van dien. Suiker blijft een vorm van gif voor je lichaam. De voedselindustrie verdient hier ontzettend veel geld aan. Daarom blijven ze de suikerrijke voeding de hemel in prijzen. ‘Verantwoord snoepen’. Naar mijn mening zijn kinderen hier het meest de dupe van. Wees daarom altijd baas over je eigen lichaam en dat van je kinderen. Je kunt er gelukkig compleet van afkicken.

Verschillende soorten suikers:

Hier is een lijst van de meest bekende suikers met hun glycemische waarde. De glycemische waarde (GI) geeft het effect op de bloedsuikerspiegel aan. Probeer dus de hoge waarden te vermijden. Probeer in ieder geval onder de 50 te blijven.

Maltodextrine – 110
Glucose -100
Dextrose – 100
Dadelstroop -100
Maissiroop (corn syrup) -73
Geraffineerde suiker – 65
Ahornsiroop – 54
Honing -50
Maltitol -35
Kokosbloesemsuiker -35
Palmsuiker -35
Fructose – 25
Agavesiroop – 20
Stevia – 0

Mijn lichaam reageert altijd heel snel op suikers. Wanneer ik een gebakje eet bijvoorbeeld, begin ik dat al snel te merken. (Krijg ik het warm, wordt ik onrustig, hongerig en snel geirriteerd). Zelfs een beetje te veel honing kan al een trigger zijn. Ik probeer dus zo min mogelijk zoetigheid in mijn voeding te verwerken. Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Wil ik toch wat zoets, dan gebruik ik de middelen met een lage waarde af en toe. Mijn favoriete opties zijn:

 • Kokosbloesemsuiker of palmsuiker. Deze hebben een glycemische index van 35. Dit is prima! Ze smaken redelijk neutraal, een beetje karamel-achtig. Ook lossen ze volledig op in water. Het enige nadeel is de kleur. Bruin is prima geschikt voor koekjes of donkerdere gerechten, maar voor lichte frostings bijvoorbeeld minder.
 • Agavesiroop heeft een superlage glycemische index maar is helaas wel rijk aan fructose. Met mate dus. Deze gebruik ik af en toe voor lichte gerechten waar ik absoluut geen nasmaak aan wil hebben.
 • (Pure biologische) honing is hartstikke gezond. Zeker in combinatie met kaneel. Dit kan een hele goede medicinale werking hebben voor je gezondheid. Ik gebruik honing het liefst voor koude gerechten, zodat de vitaminen en goede stoffen bewaard blijven. Eet honing wel met mate (!) vanwege de hogere glycemische waarde. Hetzelfde geldt voor ahorn siroop.
 • Stevia. Ik heb hier gemengde gevoelens over. Het is moeilijk te verwerken in warme gerechten. Het verdwijnt eigenlijk gewoon wanneer het in de oven is geweest. Daarnaast erg lastig te doseren, het is snel te veel waardoor het gerecht bitter wordt. Je houdt bovendien je lichaam een beetje voor de gek met dit soort ‘nepsuiker’. Ik gebruik het af en toe voor een frisse citroenlimonade.

Laat je niet misleiden door de term ‘suikervrij’. In de supermarkt staat dit voor tientallen chemische kankerverwekkende zoetstoffen. Of bijvoorbeeld recepten waar je 100 gram honing of 20 dadels voor nodig hebt. Zo heb je er nog niks aan. Laat kunstmatige geraffineerde suikers en zoetstoffen lekker staan. Laat je smaakpapillen wennen aan het zo suikervrij mogelijk eten. Dan begin je een veel krachtigere smaak te ontwikkelen. Wortels en tomaten worden dan weer zoet.

Dat de gezondere suikeropties een stuk duurder zijn dan de geraffineerde,  laat je ook een beetje beseffen wat de waarde van ‘zoet’ in je leven hoort te zijn. Je hebt er gewoon veel minder van nodig. Luister niet naar de voedselindustrie, maar altijd naar je eigen lichaam.

Heb je vragen, suggesties of opmerkingen laat vooral een reactie achter!

Bron van glycemische index waarden

Foodglamour
Written by Foodglamour

  2 reacties

 1. Maartje juli 10, 2016 at 2:39 PM Beantwoorden

  Bedankt voor deze duidelijke uitleg!
  Hier kan ik direct wat mee. Leuke site!

Leave a Comment