zeep-maken-foodglamour-1080x580

Je eigen natuurlijke zeep maken, hoe leuk is dat?! Ik ben al tijden verslaafd aan het maken van mijn eigen zeep. De geur van rozen, lavendel, honing en vanille door het hele huis. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Ik heb lang getwijfeld over dit artikel, omdat je toch gedeeltelijk met scheikunde te maken krijgt. Maar eigenlijk is het super easy!

Lees eerst het artikel volledig door voor je begint! Ik heb een zo makkelijk mogelijk recept ontwikkeld voor een goede basiszeep. Er zijn twee soorten manieren om zeep te maken. Cold process (CP) en hot process (HP). Bij cold process giet je vloeibare zeep in een mal, die daarna 6 tot 8 weken moet uitharden. Hot process zeep is na 24 uur al hard en klaar voor gebruik. Ik ben erg ongeduldig, dus gaan we voor hot process. Wanneer je de basis van het zeep maken goed onder de knie hebt, kun je creatiever worden in het design. We gaan nu dus voor de basiszeep. Daar kun je ook geur en kleur aan toevoegen natuurlijk. (Ik ga hier binnenkort ook een video van maken).

Om zeep te maken heb je 3 ingrediënten nodig: water, olie en NaOH (Natiumhydroxide). NaOH is een bijtend middel dat het vermogen heeft om bijna alles op te lossen. (Denk maar aan de serie ‘Breaking bad’). Dit middel moet met de grootste veiligheidsmaatregelen worden gebruikt. Je lost het op in water. Deze oplossing wordt natronloog. Wanneer dit aan de olie wordt toegevoegd ontstaat er een reactie, de verzeping. Zonder deze reactie kun je geen zeep maken. De natronloog zal geen gat je in je hand branden, wees maar niet bang. Het zal alleen irriteren op je huid. Draag daarom handschoenen, lange mouwen en een veiligheidsbril!! Zorg ook dat de natronloog niet in contact komt met aluminium. Als je minderjarig bent, zorg dat er een volwassene aanwezig is tijdens het maken van dit recept. Let’s get started!

creamy--soap

Je hebt nodig: voor ongeveer 4 grote zeepjes (zie afbeelding hierboven).

 • 150 gram olijfolie
 • 200 gram kokosolie
 • 45 gram NatriumHydroxide (te vinden bij de drogist als gootsteenontstopper. Zorg dat het product 100% bestaat uit NaOH).
 • 123 gram water
 • 2 eetlepels glycerine
 • Etherische olie of parfumolie (Vanille en honing maken zeep bruin!)  Gebruik bijvoorbeeld lavendel, citrus, eucalyptus, rozen etc. 
 • Eventueel kleurstof (Ik pak altijd wat oogschaduwpigment en los dit goed op in een beetje glycerine. Dat maakt de zeep mooi pastelkleurig).

zeep-ingrediënten

Je hebt nodig aan materiaal:

 • Handschoenen! Een bril en bedekte kleding! (Als je voorzichtig werkt is er niets aan de hand maar voorkomen blijft beter dan genezen).
 • Een grote (oude) pan die in de oven mag.
 • Een oven
 • Een weegschaal
 • Een maatbeker
 • Hittebestendige schaaltjes van glas, plastic of porselein. (GEEN METAAL OF ALUMINIUM!)
 • Hittebestendige lepels (WEER GEEN METAAL OF ALUMINIUM!)
 • Oude pollepels of lange plastic lepels
 • Staafmixer
 • Zeepmallen, vormpjes of een doosje/melkpak/pringlebus

toolsZorg dat je alle tools en ingrediënten binnen handbereik hebt. Verwarm de oven voor op 160 graden en trek je beschermende kleding, bril en handschoenen aan. Daarna gaan we de (gesmolten) kokosolie, olijfolie, de NaOH en het water afwegen. Doe dit nauwkeurig en in gescheiden bakjes.

Stap 1 Giet de olijfolie en de kokosolie in de pan.stap-1-olie Stap 2: Giet het afgewogen water in een hittebestendig schaaltje (geen aluminium/metaal!). Houd een hittebestendige lepel bij de hand (ook geen aluminium/metaal). Giet nu voorzichtig de (natriumhydroxide) NaoH korrels in het bakje met water. stap-2-loog Stap 3: Roer dit voorzichtig totdat het volledig is opgelost. Het bakje wordt nu heet. Er komen dampen van af die je niet in moet ademen. Doe deze stap dan ook buiten.stap-3-roeren Stap 4: Giet de natronloog voorzichtig in de pan met olie. Zorg dat de staafmixer gereed ligt.stap 4 gieten Stap 5: Mix het mengsel voorzichtig met de staafmixer. Kijk uit voor spetters. stap-5-staafmixer Stap 6: Mix het een paar minuten totdat het wat dikker is geworden. (Lijkt een beetje op vanillevla). stap-6-mixen Stap 7: Wanneer het mengsel dik genoeg is zodat je er strepen in kunt zetten is het klaar. In de zeepwereld noemen ze dit een ‘trace’. Zie afbeelding hieronder.stap-7-trace Stap 8: Leg de staafmixer even op een oude krant of in de gootsteen. De pan kan nu de oven in voor ongeveer 15 tot 25 minuten. Kijk of het deksel erop past. Bij mij paste de pan met deksel erop niet in de oven, dus heb ik de bodem van een taart/springvorm gebruikt als deksel. 

Check om de 5 minuten even of de zeep niet te ver omhoog rijst. Haal de pan na 15 minuten even uit de oven. Het moet er nu een beetje uitzien als aardappelpuree en appelmoes. Roer het even goed door met een lepel. Je kunt de zeep testen door een klein beetje op een koud mes te smeren. Begint het te stollen, net als kaarsvet dat zou doen is het verzepingsproces klaar. Zo niet, zet het dan weer even 5 minuten in de oven. Check tussendoor nog even. Op de foto hier onder is het verzepingsproces bijna klaar.stap-8-na-de-oven Hier (onder) is de zeep klaar. Roer het nog even grondig door. Laat de zeep 2 a 3 minuten iets afkoelen.stap-9-na-de-oven Stap 9: Voeg de een scheutje glycerine toe (1 a 2 eetlepels), de etherische olie (een kleine eetlepel) en eventueel de kleur. Roer dit zo snel mogelijk en houd de vorm/mal gereed. (Mocht je een ingrediënt hebben toegevoegd waardoor de kleur erg donker is geworden en je vind dit niet mooi, kun je er altijd donkere koffie of chocoladezeep van maken. Dan voeg je een half kopje vermalen koffiebonen toe voor een koffie scrubzeep of wat cacaopoeder voor chocoladezeep). soap-colors

Schep nu de zeep in de mal. Ik heb voor mijn zeep roze, beige-wit en lavendelblauw gebruikt. (Dit zijn 3 verschillende ‘batches’, ik heb het recept 3 keer gemaakt en elke keer een andere kleur en geur toegevoegd). Ik zou het bij 1 kleur en 1 geur houden. Omdat de zeep erg snel hard wordt en je dus snel te werk moet.

Laat de mal nu een nachtje uitharden. De volgende dag kun je de zeep eruit halen en dan komt het leukste gedeelte. Het snijden! De zeep moet nu hard zijn. (Mocht dat niet het geval zijn is er wat mis gegaan. Dan kun je de zeep met een beetje water en glycerine opnieuw verhitten in een pannetje. Doe daarna weer de stol-test. Wanneer de zeep stolt, kun je hem weer opnieuw in de mal doen).

Zo zijn mijn zeepjes geworden:c-lavender-soap Lavendel/zeezout zeep  (etherische lavendel olie, blauw/roze pigment en een handje zeezout).creamy--soap Deze zeep ruikt bijna precies hetzelfde als ‘Honey I washed the kids’ van Lush!!! Ik heb de perfecte ‘dupe’ gevonden van het luchtje. Yummm!! Weer een life hack : ) Hij heette toen ‘Honey bunny’ en ik heb hem hier gekocht. c-rose-soap Rozenzeep met rozenblaadjes (etherische rozenolie, blaadjes en roze blush/pigment). c-coffee-soap--koffie-zeep-foodglamour

En uiteraard de koffiezeep. Deze zeep was verkleurd na het toevoegen van honing. Nu is het een honing/koffie scrubzeep met het luchtje ‘honey bunny’ weer. (Cafeïne kan helpen tegen cellulitis, dat is dus mooi meegenomen).

Zeep maken is zo leuk! Gooi nooit je ‘mislukte’ zeep of zeepbeslag weg. Vaak geeft de mislukte zeep het meest verrassende resultaat. Ik raad toch aan om eerst een witte basiszeep te maken. Zeker als dit de eerste keer is. Het enige dat minder is aan het zeep maken is de afwas : (  Als je vragen hebt, laat vooral een reactie achter! 

 

Foodglamour
Written by Foodglamour

  49 reacties

 1. Lieke juni 6, 2015 at 6:20 PM Beantwoorden

  Ziet er schattig uit! Ik wil die lavendelzeep!! Ik ga het recept proberen :) :)
  Vraagje: Welke kleur wordt die zeep zonder kleurstof? En kan ik ook pepermuntolie toevoegen?

  • Foodglamour
   Foodglamour juni 6, 2015 at 6:29 PM Beantwoorden

   Dankjewel! : )
   De zeep wordt crème-wit zonder kleurstof. Pepermuntolie kan zeker, goed idee!

   • Wouter van Erp april 17, 2018 at 9:50 AM Beantwoorden

    Jij bent wahed kechie ik vind jou niet leuk!

    • Wouter van Erp april 17, 2018 at 9:53 AM Beantwoorden

     Toch wel bedankt voor de zeep ik zou je beffen als het kon en daarna mijn mond schoonschrobben met wahed zeep. #ikkanteljemoeder!

     • mohamed juni 1, 2018 at 10:00 AM Beantwoorden

      wallah op mijn moeder

   • F. mei 28, 2018 at 2:51 AM Beantwoorden

    Je kan, volgens mij, de ongepaste reacties verwijderen.

 2. Anne Mei juli 5, 2015 at 10:54 PM Beantwoorden

  Ik heb onlangs het geluk gehad om twee zeepjes van Mariska te mogen testen en proberen. Ik heb de lavendelzeep en vanillezeep de afgelopen weken gebruikt. Wat me opviel is dat de zeepjes heerlijk blijven ruiken, glad van structuur zijn en ze goed tegen kou/warmte kunnen. De bloemetjes in het Lavendel zeepje blijft er lang in en is ook mooi van kleur. Het vanille zeepje is mijn favoriete, die is erg mooi vormgegeven door een stro-touwtje en heeft ook een mooie vorm. Kortom, de zelf natuurlijke zeepjes zijn een aanrader om te maken! Ik ben van plan om één van deze zeepjes zelf te gaan maken binnenkort :)

  • Foodglamour
   Foodglamour juli 10, 2015 at 8:21 PM Beantwoorden

   Wat lief!! En leuk om te horen! 😀 Dankjewel Anne Mei! Xxx

 3. Alise november 30, 2015 at 9:44 PM Beantwoorden

  Ziet er heel leuk uit, alleen vraag ik mij af…..gootsteenontstopper??? Dat kan toch nooit gezond zijn voor je huid?

  Als je eerst handschoenen aan moet en lange mouwen en veiligheidsbril…..omdat het huidirriterend is , hoe zit dat eigenlijk……

  Gr alise

  • Foodglamour
   Foodglamour december 16, 2015 at 1:19 PM Beantwoorden

   Hey Alise, dankjewel voor je vraag!

   Ja ik schrok er ook van toen ik voor het eerst zeep maakte. Het is de naam die heel heftig klinkt. Maar zo wordt elke zeep gemaakt. Het is natriumhydroxide (sodium hydroxide in het Engels), dit zorgt voor de reactie in de olie waardoor er zeep ontstaat. In de zeep die klaar is zul je niks meer van de natriumhydroxide vinden. Het eindproduct is gewoon fijne verzorgende zeep. Zolang je nog met de natriumhydroxide bezig bent, moet je echt handschoenen gebruiken. Maar wanneer de zeep lang genoeg verhit is geweest kun je hier gewoon met je handen aankomen. Het is zeep geworden.

   Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van ‘Lush’ of een ander merk dat zeep verkoopt en de ingrediënten vermeld. Je zult bij de ingrediënten altijd Natrium of sodium hydroxide vinden , gootsteenontstopper dus. In shampoo ook bijvoorbeeld. Maar dat is echt puur om de olie te laten verzepen. Er ontstaat een hele nieuwe substantie. Het is alleen schadelijk wanneer je het verzepingsproces niet afmaakt.

   Helaas vind je daar ook vaak chemische middelen zoals ‘Sodium Lauryl sulfaat’ (kunstmatig schuim), andere sulfaten, triclosan, heel veel parfum en parabenen. Dit zijn stoffen die door je huid heen kunnen en zo in je lichaam terecht komen. Lush gebruikt deze middelen ook helaas :( Deze zitten niet in je eigen gemaakte zeep. Daarom maak ik het zo graag zelf! Deze zeep is veel beter en milder voor je huid!

   • patty april 30, 2018 at 9:58 AM Beantwoorden

    Hoe weet je dan zeker dat die loog is opgelost? Moet je daarvoor niet tempraturen?

 4. Jolien februari 15, 2016 at 11:35 AM Beantwoorden

  Leuk project! Ik vraag me alleen af: een staafmixer is ook metaal, kan dat geen kwaad?

  • Gerrit december 13, 2017 at 2:01 PM Beantwoorden

   er staat geen aluminium/metaal maar dat was beter geweest als ze alleen aluminium had genoemd want ijzer, RVS en veel andere metalen kunnen tegen natriumhydroxide, dus alleen aluminium niet en veel keukengerei is van dit metaal gemaakt, zoals bijv. pannen.
   In mijn boek Dit is Al Chemie, verkrijgbaar bij Labshop in Apeldoorn, die trouwens ook natriumhydroxide en kleurstoffen verkoopt, en bij de uitgever Boekscout in Baarn staat veel over zeep en zeep maken.

 5. truus maart 4, 2016 at 8:22 AM Beantwoorden

  Hallo, Ik ga het zeker een keer proberen! Voor ik aan de gang ga, kun je de zeep na het maken meteen gebruiken of moet je hem eerst nog een paar weken laten staan? Dit heb ik namelijk in andere recepten gelezen… dit in verband met de loog ..

 6. diana mei 6, 2016 at 7:25 PM Beantwoorden

  ik wil het zeep maken ook gaan proberen, maar kan ik ook voedelkleurstoffen gebruiken? om de zeep te kleuren ?

 7. Henriette juli 3, 2016 at 11:50 PM Beantwoorden

  Even een vraag over het kleuren… werkt kurkuma (geel) of paprikapoeder (rood) in glycerine oplossen ook? Of ga ik dan teveel op de “natuurlijke” toer en geeft dit geen goed resultaat?

  • Wouter van Erp april 17, 2018 at 9:52 AM Beantwoorden

   you suck lietel diek truske

 8. Roos vdlek augustus 19, 2016 at 12:39 PM Beantwoorden

  Hoi,
  kan de 150 gr olijfolie ook vervangen worden voor 150 gr palmolie,
  om er een kleurje aan e geven?
  groejes Roos

 9. Wendie maart 31, 2017 at 7:18 AM Beantwoorden

  Hoi Mariska,

  Ik heb van de week je zeep-recept gevolgd en moet zeggen dat het best wel goed gelukt is, een kwestie van het recept en de instructies goed volgen natuurlijk, ik heb alleen geen veiligheidsbril gedragen, dat lijkt me toch wel een tikkeltje overdreven.

  Groetjes,
  Wendie

  • Antal juni 12, 2017 at 10:10 AM Beantwoorden

   Hoi Wendie,

   Draag zeker een veiligheidsbril. Natronloog is zeer agressief en ik heb dit meerdere keren bijna fout zien gaan. Het erg erg basisch en tast bij contact direct de hoornlaag op de ogen aan. Het brand er gewoon in. Geen fijn gevoel kan ik je vertellen met daarbij kans op blijvende schade. Het gaat hier om korrels die bij contact met water een zeer sterke oplossing loog maken, veel sterker dan in een normaal schoonmaakmiddel. Pas hier dus echt mee op en handschoenen en bril zijn geen overbodige luxe!
   Groeten,
   Antal

   • Co augustus 28, 2018 at 11:20 PM Beantwoorden

    Zelf veel gewerkt met loog (logen van hout).
    Ervaring met een lekke handschoen gaf hele zachte nagels die vervolgens voor heel veel pijn zorgden.
    Goed advies is om een fles azijn in de buurt te zetten om de plaats waar je met loog in aanraking bent gekomen met azijn af te spoelen. Azijn (zuur) neutraliseert loog en vervolgens met water goed afspoelen.

 10. Sandra april 25, 2017 at 3:43 PM Beantwoorden

  Ik vraag me ook af hoe dat zit met het metaal van de staafmixer. Mag dat wel?

  • Antal juni 1, 2017 at 12:05 PM Beantwoorden

   Hoi,
   Het metaal van de staafmixer is geen enkel probleem. Wat je niet moet gebruiken is vooral een aluminium pan. Het loog gaat een reactie aan met het “laagje” wat op de binnenkant van je pan zit. Dit is Aluminiumoxide welke door het loog wordt omgezet in aluminiumhydroxide en waterstofgas… geen handige combi. Beetje een technisch verhaal misschien maar het komt er op neer dat de binnenlaag van je pan oplost voor een klein deel en dit komt dan ook in je zeep. Dit gebeurd niet met bijvoorbeeld RVS waar de bladen van je staafmixer van zijn gemaakt.
   Groeten!
   Antal

 11. Maaike september 19, 2017 at 9:01 PM Beantwoorden

  Vraagje…ik gebruik de zeepcalculator om zelf zeep te maken maar mn beslag is veel te nat. Nu heb ik jouw recept gebruikt en nu wordt hij wel lekker dik, misschien heb ik m zelfs iets te ver door gemoed. Maar hoe nu verder als ik geen nieuwe recepten kan maken omdat de zeepcalculator niet correct is. Hoe doe jij dat?

  Lieve groetjes Maaike

 12. trudy september 27, 2017 at 9:23 PM Beantwoorden

  een vraag over die mooie roze en blauwe zeepjes:

  Hoe krijg je het voor elkaar om het onderste deel wit te houden? Giet je eerst wit en een tijdje later pas blauw/roze erop?

  Doe je de rozenblaadjes op de zeep als die nog nat is?
  En die blauwe bloempjes? Die lijken wel vers………gaan die niet schimmelen dan?

  alvast bedankt voor je antwoorden. Ik wil binnenkort mijn eerste zeep gaan maken en lees heel veel, maar heb af en toe wel vragen.

 13. Amaury oktober 11, 2017 at 4:38 PM Beantwoorden

  Leuk artikel!
  Ik lees op diverse plekken dat je niet zomaar kraantjeswater mag gaan gebruiken want die bederft snel en zorgt ervoor dat je product ook snel bederft door vele bacterien en schimmels… Is dit ook zo bij DIY zeep? Moet ja dan steeds gedestileerd water gebruiken? Bedankt!

 14. Ger Cals december 5, 2017 at 12:06 PM Beantwoorden

  Ziet er goed uit. Welke kleurstof gebruik jij?

 15. stephanie december 11, 2017 at 7:49 PM Beantwoorden

  Hoe heb je de “Honey I washed the kids’ van Lush! gemaakt?
  Kan ik water ook vervangen door moedermelk?

  Groetjes Stephanie

 16. Sonja december 15, 2017 at 8:10 AM Beantwoorden

  wat ontzettend leuk om eens te maken. Ik zie staan dat je het in de oven zet maar ik zie nergens staan op welke temperatuur. Of kijk ik er nu overheen?

 17. Carmen Verheijen maart 6, 2018 at 12:30 PM Beantwoorden

  Ben al heel lang zoekende naar een copy van Honey I washed the kids. Welke en hoeveel parfumolie heb jij toegevoegd?

 18. Jeniene april 1, 2018 at 10:19 PM Beantwoorden

  Hoi hoi!

  Ik vraag me af waarom de zeep in de oven moet,
  is het niet zo dat het verzepingsproces vanzelf gaat? en de zeep vanzelf uithard?

  • Sonja Janssens oktober 6, 2018 at 4:59 PM Beantwoorden

   Dat kan ook, maar dan moet ie dus 6 welen uitharden. Als je hem in de oven doet duurt dat maar 24 uur.

 19. Caroline mei 10, 2018 at 3:47 PM Beantwoorden

  Hoi! ik ga voor mijn eindwerk zeep maken en een beetje meer info geven over zeep, ik zou graag jou ‘artikel’ als bron vermelden. hiervoor zou ik willen vragen voor jou volledige naam, en de datum waarop je dit gepost hebt. ik verplicht je natuurlijk nergens toe 😉
  extra tips zijn altijd welkom!
  groetjes Caroline

 20. inge vercammen juni 5, 2018 at 3:48 PM Beantwoorden

  Hey

  Ik maak zelf ook zeep met geur. Mijn probleem.. geur trekt weg na een tijd en zelfs als ik de zeep inpakken. Wat doe ik verkeerd?

 21. Lie juli 9, 2018 at 8:49 PM Beantwoorden

  Hey,
  Dit lijkt een fijne zeepbereiding, ga ik zekers eens uitproberen!!! :-)
  Ik heb er wel enkele vraagjes over:
  – Heeft de zeep een voldoende aangename geur zonder toevoeging van enige geurstof?
  – Kan de bereiding ook gewoon op het vuur gemaakt worden ipv in de oven?
  – Moet je een staafmixer gebruiken of is een klassieke ‘klopper’ ook goed?
  – Kan je de potten en lepels gewoon afwassen met water of is daar afwaszeep of iets anders voor nodig om deze terug schoon te krijgen?

  Alvast bedankt voor de antwoorden en de tips!!
  Greetz

 22. Easy Peasy juli 25, 2018 at 4:10 PM Beantwoorden

  Hoi,

  Bedankt voor je recept. Ik heb het uitgeprobeerd. Het mengsel werd best wel geel. Echt vla-achtig. Terwijl ik het juist mooi roomwit wilde, zoals het mengsel op jouw foto’s.

  De temperatuur van beide mengsels was 40 graden.
  De kokosolie was al vloeibaar en een beetje gelig. En de olijfolie was natuurlijk ook geel. Zou dat een oorzaak kunnen zijn? Enig idee hoe dit op te lossen is?

 23. Amber augustus 29, 2018 at 4:28 PM Beantwoorden

  Mooi artikel, bedankt.

 24. Steph september 10, 2018 at 10:34 AM Beantwoorden

  Beste,

  Ik maakte al enkele batches zeep zelf volgens jouw methode. Nu heb ik met amandelolie en olijfolie gewerkt en vervolgens de zeepcalculator gebruikt om de natroloog te bekomen. Alles volgens de stappen gedaan, alles gaat perfect tot ik mijn mengsel uit de oven haal en omroer na 15/20 minuten (ik roer elke 5 minuten kort om en wacht tot het eruitziet zoals op bovenstaande foto’s). Als ik dat doe, dan begint het mengsel te schiften en wordt het terug vloeibaar! Ik snap er niets van, nu al 2e keer dat ik dit tegenkom. Weet jij soms aan wat dit ligt? X

  • Steph september 10, 2018 at 10:46 AM Beantwoorden

   Ik heb er nu op eigen houtje nog eens mijn mixer ingestoken en dan wordt het wel ineens de juiste consistentie… Ik heb het mengsel nu in de vormpjes gegoten en ik zie wel hoe het uitdraait…

 25. MvD november 29, 2018 at 9:31 AM Beantwoorden

  Hoi,
  Ik ben in de winkel geweest om NatriumHydroxide te kopen maar kom er niet echt uit. Is de vloeibare ontstopper van HG ook goed? Zo niet kun je me dan een merk of foto mailen van de verpakking. Alvast bedankt.

 26. Pascal december 19, 2018 at 6:40 PM Beantwoorden

  Aan welke temperatuur dient de oven ingesteld te staan ?

 27. Tineke januari 2, 2019 at 1:17 PM Beantwoorden

  Goedendag,

  Dank je wel voor de informatie! Wat ik me nu afvraag: NatriumHydroxide is zo chemisch, en als ik gebruik maak van mijn reguliere staafmixer (ik heb geen oude), is dit dan wel zo gezond? Is de staafmixer afwassen alleen voldoende?

  • Maarten juni 17, 2019 at 9:39 AM Beantwoorden

   Geen probleem hoor. Ik gebruik NaOH ook als schoonmaakmiddel voor bierflesjes en met voldoende water heb je nergens meer last van.
   Alles is chemisch. Het is de concentratie die iets gevaarlijk maakt.

 28. Jeannet Benschop januari 10, 2019 at 8:13 PM Beantwoorden

  Temperatuur oven?

 29. Simone februari 18, 2019 at 2:06 PM Beantwoorden

  Hoi. Kan je de potten, stafmixer, lepels enzo… gewoon afwassen met water of is daar afwaszeep of iets anders voor nodig om deze terug schoon te krijgen? Alvast Bedankt.

 30. Ancha april 1, 2019 at 2:55 AM Beantwoorden

  Op welke temperatuur moet de oven?

 31. Maarten juni 17, 2019 at 9:47 AM Beantwoorden

  Goede beschrijving. Ik heb een paar aanvullingen:
  Omdat ik geen zin had om kokosolie te halen, heb ik het met enkel olijfolie gedaan. Daar verandert het wel iets mee. Zo moet het zeker een uur in de oven en kun je het het beste halverwege nog een keer met de staafmixer mixen. Het heeft namelijk in het begin de neiging om te schiften.
  Verder heeft de zeep de neiging tijdens het afkoelen nog belletjes te vormen. Als je een mooie compacte zeep wil met gladde zijkanten, werkt het in mijn ervaring erg goed om de mal nét een beetje te vol te doen, bakpapier erop en dan een plankje met wat gewicht erop. Op die manier kun je natuurlijk ook een plankje met een uitgesneden afbeelding of tekst gebruiken voor een mooie opdruk op je zeep.

  En zoals al vaker in de comments beschreven: RVS/Inox kun je gewoon gebruiken, maar kijk wel uit met gewoon ijzer of verchroomd bestek en inderdaad zeker geen aluminium gebruiken.

 32. Tanja juni 30, 2019 at 7:52 PM Beantwoorden

  Naar mijn mening kun je het niet het predikaat natuurlijke zeep geven als je er gootsteenontstopper in verwerkt. Het is niet meer natuurlijk/biologisch meer.

Leave a Comment